Kontaktlinser

Linsene har åpnet en ny verden for meg

– Jeg vurderte en øyeoperasjon, for jeg var så lei av å ha med meg brillene overalt. Da optikeren min anbefalte multifokale linser, tenkte jeg først det ville være mye styr. Men de er utrolig smidige i bruk, og nå ser jeg klart både på langt og nært hold, sier han fornøyd.

Å se kilometerne i speedometeret, prislapper i butikken og PC-skjermen på jobb kan fort bli en utfordring når man har passert førti. Da kan briller virke som den eneste løsningen. Det var også løsningen for Fredrik i starten. Han fikk progressive PC-briller som han brukte på jobben. 

– Det var slitsomt å gå i trapper med de progressive brillene, og jeg irriterte meg over at jeg alltid måtte huske på å ha dem med meg. Jeg så jo ikke tekstmeldinger på mobilen engang uten briller, sier han.

UNGE ØYNE: Fredrik Andreassen (54) beskriver følelsen av sine multifokale linser som å få sine unge øyne tilbake.

MUNNBIND OG «HVOR ER LESEBRILLENE MINE»

Thomas Schou driver Bekkestua Optikk, og har hjulpet mange kunder som opplever aldersbetinget langsynthet (presbyopi). 

Det er en helt naturlig prosess der øyets linse stivner over tid, og mange av kundene mine forteller om den klassiske utfordringen der de aldri finner lesebrillene sine. Nå, under pandemien, har også dugg på brillene blitt en utfordring for mange, sier optikeren.

Schou følger tett med på utviklingen av nye linser, og som frittstående optiker uten kjedetilknytning, står han fritt til å håndplukke linseleverandører. Det betyr at Bekkestua Optikk tilbyr kontaktlinser for de aller fleste aldersrelaterte synsproblemer.

– En av de mest spennende nyhetene nå er MyDay multifokale linser fra Cooper Vision. De er skreddersydd for aldersbetinget langsynthet, sier han.

NYE ØYNE HVER DAG: Fredrik starter dagen med å sette inn sine multifokale dagslinser. De gjør det enkelt å lese tekstmeldinger, se dashbordet og generelt fungere i hverdagen.

NYTT, UNGT SYN

– De multifokale linsene har gjort at jeg ser like godt som jeg pleide før, sier Fredrik.

Linsene er praktiske dagslinser, som han setter inn hver morgen. Det tok ham en liten uke å venne seg til bruken, men nå føles det like naturlig som å pusse tennene.

– Det er også en stor fordel at jeg kan bruke solbriller, uten å måtte sette lesebrillene utenpå. Sønnene mine er glade for det, ler han.

Han forklarer at det er som å sette inn nye øyne hver dag – og vissheten om at linsene kan justeres i styrke ved behov, gjør ham glad. 

– Jeg tar en synssjekk på Bekkestua Optikk en gang i året. Hvis det er endringer på øyet, så får jeg bare nye linser. Veldig enkelt!

SHOPPING MED LINSER: Hverdagssysler som å gå i butikken var en utfordring da Fredrik glemte PC-brillene på jobben. I dag leser han innholdsbeskrivelser og prislapper uten problem.

FRA BRILLER TIL LINSER

Enhver omlegging fra briller til linser starter med en grundig synsundersøkelse. Her kartlegger optikeren din øyehelse og dine styrkeverdier. 

– Vi kan ofte sette på linsene i denne undersøkelsen, sånn at kunden kan kjenne hvordan linsene oppleves – og ikke minst, hvordan synet kan bli, forklarer Schou.

En som aldri har sett seg tilbake, er Fredrik. Han opplever en helt ny frihet etter at han begynte med multifokale linser. 

– Jeg trodde det skulle bli mye styr med linser, men opplever det motsatte. Livet og hverdagen har blitt mye enklere!